Sahala Worksin tuotannonsuunnittelija Matti Vokkolainen on nähnyt konepajateollisuuden kulta-ajat ja alan muutokset. Hän on ollut konepajalla yli 30 vuotta ja on katsonut töitä niin hallista, suunnittelusta kuin ostostakin käsin. Voisi siis sanoa, että Matti tuntee pajan ja tuotteet kuin omat taskunsa.

Matti tietää pajan historiasta paljon yksityiskohtia. ”Kun halli aikanaan rakennettiin, ajateltiin, että aivan turhan isot ovet tehtiin tänne. Hallin ovet on mitoitettu Varkaudessa sijaitsevan Taipaleen kanavan mukaan. ”Mikä mahtuu meiltä ovesta ulos, mahtuu kanavasta läpi”, Matti selventää. Täällä valmistetaan niin isoja laitteita, että vesikuljetus on ainut vaihtoehto. Tiellä niitä ei pystytä kuljettamaan, ei painon, eikä koon puolesta. Isoimmat laitteet ovat juuri ja juuri mahtuneet kanavasta läpi. Tuotekirjo on ollut kokojenkin puolesta laaja. Laitteiden halkaisijat ovat vaihdelleet 0,5m – 10,5m ja paino 5000kg – 300 000 kg. No oliko ne ovet turhan isot? ”Niitä on jo kaksi kertaa suurennettu”, Matti nauraa.
Kun 90-luvun lama ryöpytti Suomea, ei Päivärinteellä tiedetty siitä mitään. Töitä oli enemmän kuin koskaan. Paja pyöri kolmessa vuorossa koko ajan. ”Lama-aikaan me tehtiin kerta toisensa jälkeen maailman suurin haihduttamo.” Siihen aikaan Ahlström hallitsi 30% maailman haihdutin markkinoista. Matti arvelee, että prosessiteollisuus kulkee vähän eri tahtiin kuin muu maailma. ”Suomessa konepajateollisuus elää samaa tahtia joka puolella. Kun on hiljaista, sitä on kaikilla ja kun on töitä, on kaikilla pula miehistä”, Matti toteaa.
Päivärinteen konepaja toimi myös muutaman vuoden Savonlinnan konepajan kanssa yhtenä valmistusyksikkönä. Savonlinnassa tehtiin kuitupuolen laitteet ja Varkaudessa valmistettiin talteenottopuolen laitteet. ”Edelleen me tehdään yhteistyötä Savonlinnan konepajan kanssa. Tälläkin hetkellä meillä valmistetaan heille osia”, Matti kertoo.
Vuonna 2001 Ahlström möi Päivärinteen prosessilaitetehtaan Andritzille. Vuonna 2004 pajan omistajaksi vaihtui Jyrki Sahala ja Sahala Works Oy perustettiin. Samat työt, samojen tuotteiden parissa jatkui. Mustalipeän haihduttimet olivat edelleen päätuote ja rinnalla valmistettiin lämmönvaihtimia. Kun haihduttimien lämpöelementtienteko siirtyi Unkariin vuonna 2007, siirtyi lämmönvaihtimet Sahala Worksin päätuotteeksi. Sahala Worksin tuotteita ovat olleet mm. voimalaitoslämmönvaihtimet, sellutehtaan keittämönlämmönvaihtimet sekä petrokemianlämmönvaihtimet. Niiden rinnalla valmistettiin mm. kuorimarumpuja, reaktoreita, säiliöitä sekä meesauuneja. Viime vuosina on valmistettu myös meesauuniin liittyviä sektorijäähdyttimiä.
Yhdessä vaiheessa konepajatuotteiden valmistuksen suunta kääntyi siten, että valmistuksessa oli pelkästään osia, jotka sitten lähetettiin työmaalle ja ne kasattiin valmiiksi paikan päällä. Nyt suunta on kääntynyt takaisin siihen, että valmiita tuotteita toimitetaan asennustyömaille. Osien kasaaminen paikan päällä on paljon hitaampaa, kuin tuotteen valmistaminen pajaolosuhteissa.
Matin työhistorian aikana myös teknologia on kehittynyt valtavasti. Sen myötä kaikki toimii nopeammin kuin ennen ja toimitusajat ovat lyhentyneet. Atk muutti suunnittelun ja hitsaustekniikat ovat muuttuneet ja kehittyneet. ”Puikkohitsausta ei juurikaan käytetä enää”, Matti toteaa. ”Uusilla hitsaustekniikoilla on myös saatu aikaa pois. Monella saattaa olla edelleen konepajastatoiminnasta sellainen kuva, että siellä tehdään töitä nenä noessa. Sekin on muuttunut. Entiseen aikaan verrattuna, nokea ja savua sekä lekan heiluttelua on huomattavasti vähemmän”, Matti summaa.
Sahala Works ja SSG Sahala solmivat tänä vuonna lämmönvaihdin liiketoimintakaupasta ja jatkossa Sahala Works Oy keskittää toimintansa tilauskonepajatuotteisiin, joissa Sahala Works Oy tunnetaan vahvana toimijana. Tilauskonepajatoiminnassa hyödynnetään Sahala Works Oy:n pitkää perinnettä ja ammattitaitoa. Tulevaisuuden suuntana Sahala Worksilla onkin isompien laitteiden valmistus. ”Meillä on hallissa 120 tonnin nosturi, 15m nostokorkeutta sekä pyöritysrullastokalustoa enemmän kuin Itä-Suomessa missään muualla, Matti kertoo. Kaikki tämä on Ahlströmin perintöä, sillä paja on suunniteltu isojen laitteiden jatkuvaan valmistukseen.
”Meillä on talossa talteenottopuolelle valtava tietotaito edelleen. Olen joskus laskenut, että olen teettänyt n. 300 haihdutinyksikköä, joten kokemusta löytyy”, Matti naurahtaa. Sahala Works on myös päivittänyt hitsauslaitteistoaan, jolla päästään käsiksi paksuihin aineisiin. ”Tuoretta laitteistoa päästään nyt hyödyntämään”, Matti iloitsee. Perinteisten tilauskonepajatuotteiden lisäksi Sahala Works suunnittelee ja kehittää jo uusia tuotteita markkinoille. ”Asiakkaan näkökulmasta Sahala Worksin parhaimmat puolet ovat ehdottomasti laatu ja toimitusvarmuus. Laatua arvostetaan ja suomalaiseen valmistajaan luotetaan. Jos asiakas haluaa kesken projektin tietoa aikataulusta, se voi kysyä ja luottaa siihen, että näin myös on. Tähän aiomme panostaa myös jatkossa”, Matti sanoo päättäväisesti.
Sahala Worksin tilauskonepajatuotteita ovat mm.
- Mustalipeä haihduttimet
- Meesauunit/sektorijäähdyttimet
- Kuorimarummut
- Sellukeittimet ym. prosessiteollisuuden laitteet
Sahala Works Oy:n teolliset perinteet ulottuvat 1800-luvulle. Meillä on vankka kokemus paineastioiden kehityksestä ja valmistamisesta sekä energia- ja teollisuusprosessien erityisvaatimuksista. Palvelujemme kehittäminen on myös tärkeä osa toimintaamme ja tinkimättömänä tavoitteenamme on palvella asiakkaitamme joustavasti ja asiantuntevasti läpi koko toimitusketjun. Sahala Works työllistää 60 henkeä ja liikevaihtomme on noin 8 miljoonaa euroa. Konepajamme ja pääkonttorimme sijaitsevat Varkaudessa.